پژوهشی, معمارساز, معماری

باغ ایرانی

باغ ایرانی

در دوره اسلامی نیز ایجاد باغ ­ها و درخت ­زارها همچنان مورد علاقه ساکنان این سرزمین بوده است. همانند سایر ادیان الهی، دین اسلام نیز انسان را موجودی رانده شده از بهشت می­ داند(دیبا، انصاری، 1374). باغ ایرانی از ترکیب ساده و موزون، رابطه صحیح و استوار، سلسله مراتب حساب شده، منطق عقلایی، نظام هندسی مشخص، آکس ­بندی منظم، خطوط عمود بر هم، تخت کرت­ه ای چهارضلعی، تقسیمات متعادل، گذرگاه های مستقیم هدف دار که به گاه نیاز با گشادگی فضایی می آمیزند، شبکه مترنم جهت دار آب که در فضاهای باز و پوشیده وسعت یافته و به چهره آسمان و آسمانه لبخند شادمانه می زنند، تشکیل یافته است (ابولقاسمی، 1374). باغ ایرانی برای ایرانیان بیش از یک فضای سبز و محصول اصیل تعامل ذهن و زندگی ایرانیان در محیط طبیعی آنان است و زیبایی آن، ریشه در مفاهیم اولیۀ ایرانی از طبیعت و عناصر منظر دارد (منصوری، ۱۳۸۴، ۵۸- ۵۹)؛ و فضایی منظم و سازمان دهی شده با نگرش زیبایی شناسانۀ ایرانی از ترکیب عناصر طبیعی و مصنوع است. عناصر دخیل در ساخت فضا در باغ ایرانی، نسبتا ثابت بوده و عبارت است از گیاه (مثمر و زینتی)، آب (در اشکال جوی، حوض، استخر، آبنما، فواره، دریاچه)، کوشک، دیوار محصورکننده، هندسۀ مستطیل شکل و خیابان باغ (محور اصلی). به رغم عناصر انسان ساخت در باغ ها، این عناصر طبیعی (آب، گیاه) هستند که وجودشان باغ را تعریف کرده و به آن هویت می بخشد (حیدرنتاج، 59: 1388).

  • دیبا، د، انصاری، م (1374)، مقاله باغ ایرانی، مجموعه مقالات کنگره تاریخ معماری و شهر سازی ارگ بم-کرمان جلد دوم، ناشر سازمان میراث فرهنگی کشور.
  • ابوالقاسمی، لطیف (1374)، هنجار باغ ایرانی در آینه تاریخ، مجموعه مقالات نخستین کنگره معماری و شهرسازی ایران، تهران.
  • حیدرنتاج، وحید و منصوری، سیدامیر (۱۳۸۸)، نقدی بر فرضیۀ الگوی چهارباغ در شکل گیری باغ ایرانی، باغ نظر، (6) 12، ۱۷ – ۳۰.
  • منصوری، سیدامیر ( ۱۳۸۴)، درآمدی بر زیبایی شناسی باغ ایرانی، باغ نظر، 2(3)، ۵۸- ۶۳.

 
 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *