پژوهشی, معمارساز, معماری

سازه دیاگرید

سازه دیاگرید

واژه دیاگرید متشکل از دو واژه (diagonal  برابر با قطری) و (grid  برابر با شبکه) می با شند و به سیستمی سازه ای اطلاق می شود که طبیعتی یکپارچه در ضخامت اعضا داشته و این یکپارچگی سازه ای خود را به وسیله ی مثلث بندی به دست می آورد. این سیستم می تواند به صورت صفحه ای، بلور شکل و یا به صورت مجموعه ای از منحنی ها اجرا شوند؛ که در واقع از اشکال بلوری یا منحنی ها در جهت افزایش سختی و مقاومت سازه به کار می رود. دیاگریدها می توانند به صورت اشکال هندسی مختلفی مانند منحنی های پیچیده و در زوایای مختلف خلق شوند؛ درحالی که هیچ سازه ی دیگری این ریسک را نمی پذیرد این سیستم از فواید و نکات مثبت اقتصادی گوناگونی ازجمله موارد زیر برخوردار است (63 :2010 ,Lane and Ferguson):

 – افزایش پایداری بر اساس مثلث بندی.

–  ترکیب نیروی گرانش و بارهای جانبی ساختمانی که به طور باالقوه کارایی بیشتری را به ارمغان می آورد.

–  پیش بینی سیستم های جایگزین تحمل بار در صورت ناتوانی سازه.

 – کاهش میزان نیاز به مصالح و کاهش بار این عناصر بر پی.

–  کاهش بار طبقات فوقانی موجب کاهش میزان بار بر پی ساختمان می شود.

–  توانایی پوشش ساختمانی برای بسیاری از اشکال سازه ای.

 ضخیم بودن اعضای سازه ای دیاگرید، تمامی سیستم های سه بعدی مثلث بندی شده همچون قاب بندی های فضایی، خرپاهای فضایی و یا سازه های ژئودوزیک را متمیز می کند. اگرچه لازم به ذکر است که بسیاری از پیشرفت های سیستم دیاگریدی از جزئیات همین سیستم های سازه ای نام برده منشأ می گیرد (132 :2005 ,Barker). یکی از سیستم های سازه ای خارجی سیستم دياگريد می باشد که مشابه يک خرپای فضايی است. اين سیستم متشکل از اعضای قطری است که توسط تیرهای مستقیم يا انحنادار به يکديگر متصل شده اند. اين تیرها علاوه بر اينکه تکیه ­گاهی برای قرارگیری سقف می­ باشند از کمانش اعضای قطری نیز جلوگیری می کنند. سیستم دياگريد تکامل­ يافته سیستم لوله مهاربندی شده می ­باشد که ستون­ های قائم از پیرامون سازه حذف شده است. بنابراين، اعضای قطری به صورت همزمان نیروهای ثقلی و جانبی را تحمل می ­کنند. اين سیستم دارای مسیرهای انتقال بار زياد، پیوسته و غیرمنقطع می ­باشد(سعدی نژاد و امیدی نسب، 1398).

  • سعدی نژاد، حدیث، امیدی نسب، فریدون (1398)، معرفی سیستم سازه ای دیاگرید، نشریه علمی پدافند غیرعامل، سال دهم، شماره 2.
  • Barker, D., 2005. Swiss Re Tower by Foster and Partners.
  • Ferguson, A.; Lane, B. 2010. Swiss Re – Structural Fire Engineering for the Newest Tall Building in London, Manchester.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *