سلســـله مراتب فضایـــی
سلســـله مراتب فضایـــی بـــه ارتباط بیـــن داخل ســـاختمان و خـــارج آن می پـــردازد و جزئیات آن را مشـــخص می کند. مســـئله مهم در رعایت سلســـله مراتب در ابنیه خصوصی و عمومـــی نیازهـــای داخلـــی آن هاســـت. میزان آرامـــش و خلـــوت موردنیاز عملکـــرد داخلی هـــر بنا، میزان شـــدت سلســـله مراتب ورود آن بنا را به وجـــود می آورد (چربگلـــو، 1390 :72). ايجاد سلسله مراتب فضايي به منظور حفظ محرميت از ديرباز مورد توجه بسياري از طراحان در سراسر جهان به خصوص در سرزمين هاي اسلامي همچون ايران قرار گرفته است. درواقع اين اصل يكي از اصول به كار رفته در هنرهاي سنتي است. اين هنرها نه تنها در ساختار شكل گيري خود، مبتني بر اصول سلسله مراتبي هستند، بلكه با هارموني ساري و جاري در عالم و سلسله مراتب وجودي كه بالاتر از مرتبه مادي مربوط به آن قرار دارد نيز، منطبق و هماهنگ مي باشند (نصر، 1380). سلسله مراتب فضايي براي ارتباط به داخل ساختمان و فضاي خصوصي كه از آن تحت عنوان سلسله مراتب فضايي ياد مي شود (طبيبيان، 1390).
- چربگلـــو، نصیبه و همکاران (1390)، «بازتاب اصل سلســـله مراتب در شـــهرهای ایرانی- اســـامی»، نشـــریه آرمان شـــهر، صص 76-63.
- طبيبيان، منوچهر؛ چربگو، نصيبه؛ عبداللهي مهر، انسيه (1390)، «بازتاب اصل سلسله مراتب در شهرهاي ايراني-اسلامي» 63-76 صص . 7 شماره.
- نصر، سید حسین (1380)، معرفت و امر قدسي. ترجمه فرزاد حاجي ميرزايي. تهران: نشر و پژوهش فرزان روز.