پژوهشی, معمارساز, معماری

مجتمع تجاری 

مجتمع تجاری

پاساژ در انگلیسی به معنی محل عبور و گذر و فضای دسترسی از یک ساختمان به ساختمان دیگر است. در فرانسه به بعضی از مسیرهای حرکتی که در دو سوی آن ­ها شماری فضای تجاری قرار داشت، نیز پاساژ گفته می­ شد. نخستین پاساژ در خیابان لاله ­زار نو ساخته شد. این پاساژ توسط مظفر فيروز، پسر بزرگ فرمانفرما ساخته شد و در آن شماری فروشگاه، سینما، تماشاخانه و رستوران ایجاد شد (سلطان زاده، ۱۳۸۶: ۳۰). در حقیقت بازارها و مراکز تجاری همواره به عنوان یکی از تأثیرگذارترین ارکان شهر بر تحولات اجتماعی، سیاسی و اقتصادی مطرح و همواره منعکس کننده حال و هوای شهر و مردم آن بوده است (فروتن و همکاران، ۱۳92: ۱۰). مرکز خرید نوعی بازار در قرن بیستم و زاده صنعتی شدن و معماری مدرن است. مراکز خرید از چندین مغازه در فضاهایی مسقف یا باز تشکیل شده ­اند. این مراکز هم­چنین خدماتی هم چون رستوران، پارکینگ، اوقات فراغت، آرایشگاه و غیره ارائه می­ دهند. خدمات تا حدودی به اندازه تسهیلات ساختمان بستگی دارند (اسدی، ۱۳۷۹: ۱۷)

  • سلطان زاده، حسین (1366)، بازارها در شهرهای ایران، کتاب شهرهای ایران به کوشش محمد یوسف کیانی. تهران: انتشارات جهاد دانشگاهی.
  • فروتن، منوچهر؛ عراقچیان، محمدرضا و صنعتگر کاخکی، مریم (1392)، نقش بازارهاي سنتی در ساختار فضایی شهرهاي اسلامی- ایرانی، اولین همایش پروژه اسلام در زندگی شهري، تهران.
  • اسدی، ایرج (1379)، مراکز خرید؛ مبانی مطالعاتی. ماهنامه شهرداری ها، 2) 20 ) ۲۲- ۱۷.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *