پژوهشی, روش تحقیق, معمارساز

روش تحقیق تحلیل محتوا

روش تحقیق تحلیل محتوا

تحلیل محتوا، روشی است که در آن، پژوهشگران به آزمون دستاوردهاي ارتباطات اجتماعی انسان ها که نوعاً از جنس اسناد و مدارك (نوشته و نانوشته) است، می پردازد. در واقع، پژوهشگران می توانند محتواي نامه ها، دفترهاي خاطرات، مقاله ها، مجله ها، صورت جلسه ها، کتاب ها و روزنامه ها، اشعار، ترانه ها، نقاشی ها، سخنرانی ها، قوانین و هر نوع متن و سند دیگري را تحلیل کنند. بدین ترتیب، تحلیل محتوا هم روشی براي تحلیل داده ها و هم روش مشاهده اسناد است، اما به جاي مشاهده مستقیم رفتار مردم یا پرسش در مورد آن، به ارتباط هایی که آنان به وجود آورده و پیام هایی را که رد و بدل کرده اند، توجه و آن را مورد پرسش و ارزیابی قرار می دهند (صدیق سروستانی، 113:1375). پژوهشگران به تحلیل محتوا به منزله روشی انعطاف پذیر براي تحلیل داده ها توجهی ویژه دارند (16-Cavanagh, 1997: 5). تحلیل محتوا به منزله تکنیکی – علمی، بیش تر در قرن بیستم رایج شد و رشته هاي گوناگون علوم اجتماعی همچون روان شناسی، جامعه شناسی، علوم سیاسی و ارتباطات آن را در پژوهش هاي خود بکار گرفته اند (Poole, 1981: 477-493). این روش علمی براي توصیف عینی محتواي پیام از بعد باطنی و ظاهري کاربرد دارد (دفتر پژوهش تالیف و فن آوري آموزشی، 1385).

  • دفتر پژوهش، تالیف و فن آوري آموزشی ،گروه برنامه ریزي درسی (1385)، طرح تحلیل محتواي آموزشی، تهران
  • صدیق سروستانی، ر.ا. (1375)، “کاربرد تحلیل محتوا در علوم اجتماعی”، نامه علوم اجتماعی دانشگاه تهران، دوره جدید، شماره 8، زمستان.
  • Cavanagh,S.,(1997)”content analysis:concepts, Methods and applications”, Nurse Researcher,vol 4(3).
  • Poole, M.S., & Folger, J.P. (1981) “Modes of Observation and the validation of interaction analysis Schemes”, Small Group Behavior, Vol

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *