پژوهشی, روش تحقیق, معمارساز

روش تحقیق پیمایشی (زمینه یابی)

روش تحقیق پیمایشی (زمینه یابی)

 زمینه­ یابی معادل واژه لاتین Survey و به معنی جستجو کردن دورتر یا از بالا نگاه کردن است (دلاور، ۱۳۸۷). تحقیق زمینه ­یابی یک روش جمع­ آوری داده­ است که در آن از یک گروه خاص از افراد، خواسته می­ شود تا به تعدادی سوال­ های خاص پاسخ دهند. کاری که در این تحقیق صورت می­ گیرد آن است که محقق از گروه بزرگی از مردم سوال­ هایی در مورد یک موضوع می­ پرسد (همان، ۱۳۸۷).­­ در واقع، زمینه­ یابی عبارتست از مشاهده پدیده­ ها به منظور معنا دادن به جنبه­ های مختلف اطلاعات جمع ­آوری شده. این شیوه تحقیق شامل دو مرحله اصلی است:

الف – مشاهده دقیق و نزدیک پارامترهای مورد پژوهش در جامعه آماری

ب – جمع ­آوری اطلاعات و معنا دادن به آنچه مشاهده شده است (عظمتی، ۱۳۸۶).

در روش تحقیق پیمایشی – اکتشافی، پس از جمع ­آوری اطلاعات، با روش استدلال استقرایی و با استفاده از تحلیل عوامل، عوامل تاثیرگذار و مهم را به دست می ­آوریم. این عوامل فرضیه ­ساز هستند. اما با ترکیب فرضیات، نمی ­توان تئوری ساخت زیرا در این روش، در حدود ۳۰ درصد از عوامل تبیین می­ شود. اما می ­توان مدل ­سازی را جایگزین تئوری نمود. اصولا در موضوعات وابسته به علوم انسانی، پیچیدگی انسان و تعدد مداخله ­گرها مانع از تئوری پردازی است و به همین دلیل در ۲۰ سال اخیر، در علوم انسانی مدل­ ها جایگزین تئوری ­ها شده ­اند. تفاوت مدل و تئوری در شیوه تبیین آن است. تئوری تبیین علی دارد اما مدل در تحقیق پیمایشی، جنبه تبیینی- توصیفی دارد، چگونگی روابط متغیرها را بیان می ­کند و می ­تواند سنگ بنای یک تئوری باشد (نقره کار و همکاران، 1388).

  • نقره کار، عبدالحمید، مظفر، فرهنگ، صالح، بهرام، شفایی، مینو (1388)، پيمايش در تبيين اصول طراحي فضاهاي آموزشي كودكان، آرمانشهر، شماره 2، صص 67-74.
  • دلاور، علي (1387)، “روش تحقيق در روانشناسي و علوم تربيتي” تهران، نشر ويرايش، چاپ چهارم.
  • عظمتي، حميدرضا (1386)، “اصول طراحي پاركهاي شهري مبتني بر ارتقاء خلاقيت كودكان” رساله دكترا، تهران، دانشگاه علم و صنعت ايران.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *